You are here

VHS-kasetin tai muun videokasetin digitointi tiedostoksi, MP4 tai AVI USB-tikulle

Error message

  • Notice: unserialize(): Error at offset 108 of 110 bytes in _menu_link_translate() (line 886 of /home/nauhatta/public_html/includes/menu.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 61 of 64 bytes in _menu_link_translate() (line 886 of /home/nauhatta/public_html/includes/menu.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 81 of 82 bytes in _menu_link_translate() (line 886 of /home/nauhatta/public_html/includes/menu.inc).

MP4 on sopivin tallennusmuoto jos tiedostoa halutaan vain katsoa ja jakaa mobiililaitteella tai tietokoneella. Pakkaamaton ja häviötön DV-AVI on parempi silloin kun tiedostoa on tarkoitus vielä myöhemmin editoida.

Voit toimittaa oman USB-median (tikku, ulkoinen levy) kasettiesi mukana tai ostaa sellaisen meiltä. 8 GB USB-tikun hinta on tällä hetkellä (04/2016) 7,90e ja siihen mahtuu n. 7 tuntia videota.

Siirron vaiheet

1) Nauha kelataan kerran loppuun ja alkuun. Näin vähennetään ikääntymisen aiheuttamia häiriöitä nauhan toistossa, kuten läpimagnetisoitumisen vaikutusta.

2) Toistavan nauhurin tracking-asetus säädetään nauhalle sopivaksi.

3) Materiaali ajetaan nauhurilta tietokoneelle erillisen videokonvertterin läpi digitaaliseen muotoon. Tämä muunnin optimoi kuvanlaadun mm. seuraavin tavoin:
- 3D Y/C separation = kirkkaus-värierottelu
- 3D noise reduction = kohinanpoisto
- Time Base Correction (TBC) = tahdistushäiriöiden poisto

4) Siirretty tiedosto viedään editointiohjelmistoon. Siinä tehdään seuraavat toimet:
- materiaalin alusta ja lopusta rajataan tarpeettomat osat pois
- äänenvoimakkuus säädetään maksimikohdan mukaan optimaaliseksi
- äänelle tehdään tapauskohtainen taajuuskorjaus, joka mm. vaimentaa diskanttialueen kohinaa
- videokuvan alareunasta peitetään VHS-tekniikalle tyypilliset häiriöt
- materiaalin alkuun ja loppuun tehdään pehmeät häivytykset (fade in & fade out)

5a) Materiaalista tehdään lopulliset MP4-tiedostot (H.264) tiedostot katselua varten. Nämä vievät levytilaa n. 1,2 GB / tunti. MP4-tiedostot voit ladata koneellesi netin yli tai ne voidaan lähettää teille USB-tikulla tai USB-levyllä.

5b) Jos teillä on tarkoitus vielä myöhemmin editoida siirrettyä materiaalia, kannattaa tiedostot toimittaa pakkaamattomassa DV-AVI -muodossa. Näin lopullisesta kuvanlaadusta tulee paras mahdollinen. DV-AVI vie tilaa n. 13 gigatavua/tunti eli tiedostot on helpoin siirtää ulkoisella USB-kiintolevyllä. Voit toimittaa sellaisen nauhojen mukana tai ostaa meiltä. Ota meihin tarvittaessa yhteyttä niin katsotaan asiaa tarkemmin.
---
Tiedostoksi digitointi on vähän edullisempaa kuin DVD:lle. Ks. 'Hinnasto'